Меню
Кожна знайдена граната чи міна - це врятоване життя – львівські кінологи працюють на деокупованих територіях
Опубліковано 19 серпня 2024 року о 12:47

 З початком повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ в Україну співробітники Кінологічного центру поліції Львівщини зі своїми вихованцями здійснили більше десяти ротацій в зону проведення бойових дій – працювали на Київському, Харківському, Донецькому та Херсонському напрямках. Вони шукають вибухівку, схрони зі зброєю та боєприпасами, наркотичні речовини та розшукують людей.

Досьогодні службові собаки – найефективніший «інструмент» для вирішення деяких специфічних задач, що не під силу ні людині, ні техніці. Не кожен собака може стати службовим і не кожен службовий собака здатен виконувати бойові завдання. Але якщо собака таки зумів проявити себе у зоні бойових дій., «дав результат», то можна вважати, що йому/їй випав щасливий квиток, адже тисячі років еволюції зробили з них найкращих помічників людини і служба – це їх покликання

У Кінологічному центрі Головного управління Національної поліції у Львівській області несуть службу 32 службових собаки. Переважно - німецькі вівчарки, бельгійські вівчарки малінуа і лабрадори-ретривери. 

Про себе кінологи спілкуються неохоче, натомість про своїх вихованців можуть говорити годинами. Пишаються ними.

«Практично кожного місяця наш кінолог зі службовим собакою їде в зону проведення бойових дій і там працює вже по напрямку, залежно від поставлених задач. Дуже багато ми надавали допомоги у відшукуванні схронів з боєприпасами, зі зброєю. Кожна знайдена граната, кожен знайдений патрон чи міна - це чиєсь врятоване життя», - розповідає заступник начальника Кінологічного центру поліції Львівщини капітан поліції Ярослав Дмітрієв.

Працювати кінологам доводиться у безпосередній близькості до лінії бойового зіткнення, а інколи – ця лінія наближається до них сама – раптово і зненацька. Тому собака повинен бути не лише добре навченим, а й стресостійким – не лякатись пострілів та вибухів, працювати в екстремальних умовах.

«Було відпрацювання – зачистка території. Хлопці з собаками по пошуку вибухівки й зброї обстежували подвір’я, а в сусідній хаті була засідка - сиділи «орки», а наші бійці їх вибивали звідти. Коли хлопці стояли на блокпостах, неподалік заходили диверсійні групи. Тобто, це не прогулянка по лісу - це зона проведення бойових дій, і кожної секунди обстановка може змінитися», - каже Ярослав.

Тому кінологам та службовим собакам необхідно постійно 24/7 бути готовими до будь-якої ситуації, до виконання будь-якого завдання. Окрема тема – евакуація населення. Тут присутність службового собаки несе ще й психотерапевтичний ефект. Люди, особливо діти, які перебувають у стресовому стані, побачивши навченого собаку, стають спокійнішими, краще йдуть на контакт з правоохоронцями.

«Якщо проходить евакуація цивільних, або вони виїжджають з зони бойових дій на «мирну» територію – вони в такому стресі не хочуть спілкуватися. А потім людина бачить кінолога в формі і з собакою – і вже сама йде на розмову, тобто собака є каталізатором до спілкування. Хочуть люди погладити собаку - а як її звати, а скільки їй років, запитують. Перші, хто хоче поспілкуватися з собакою – це маленькі діти», - зазначає капітан поліції.

Кінолог і собака неефективні один без одного, але разом – це надійна команда, чіткі та злагоджені дії якої рятують людські життя. Щоб був результат – ці двоє повинні добре відчувати один одного, знати особливості характерів, вміти пристосуватись. Досвідчені кінологи відзначають, що собаки допомагають долати стресові ситуації та виходити з пригніченого стану після поранення чи контузії.

«Для мене собака, в першу чергу – це мій друг, як дитина мені, можна сказати. Береш собачку маленьким цуценям, на твоїх очах вона росте, ти її тренуєш, вкладаєш купу часу, купу нервів вкладаєш, але коли собака починає працювати – це неймовірне почуття. Пишаюся нею», - завершує розмову Ярослав Дмітрієв.



 

 Відділ комунікації поліції Львівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux