Меню
Не розгубись у темряві!
Опубліковано 19 жовтня 2023 року о 13:39

Попереду зима – світловий день скорочується, окрім того, можливі віялові відключення електроенергії, пов’язані з ураженням об’єктів критичної інфраструктури України російськими терористами, які можуть спричиняти відключення світлофорів та ліхтарів на проїзній частині населених пунктів. Ці фактори створюють загрозу збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод, зокрема, наїздів на пішоходів та водіїв двоколісних транспортних засобів.

Поліція Львівщини закликає пішоходів, велосипедистів та водіїв електричних двоколісних транспортних засобів обов’язково використовувати світлоповертальні елементи на одязі, велосипедах та скутерах. Це можуть бути світлоповертальні браслети, брелоки, стрічки та наліпки з флуоресцентними властивостями, спеціальні жилети.

Також просимо батьків нагадати своїм дітям правила поведінки на дорогах, ще раз пройти з ними маршрутом з дому до школи, звертаючи увагу на усі потенційно небезпечні ділянки, змоделювати можливі критичні ситуації та розробити відповідний алгоритм дій.

Щоб уникнути фатальних наслідків недотримання вимог Правил дорожнього руху, нагадуємо:

Рухатися дорогами на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14-річного віку.

!!! Велосипедист має право керувати двоколісним транспортом, який обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду - білого кольору, по боках - оранжевого, позаду - червоного.

!!! Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара).

Використовуйте засоби особистої безпеки: шолом, наколінники та налокітники, а також дотримуйтесь вимог знаків, розмітки та сигналів світлофора.

Також поліцейські Львівщини нагадують – Правила дорожнього руху розповсюджуються як на водіїв, так і на пішоходів. Ось деякі витримки щодо переходу проїзної частини пішоходами:

!!! У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи.

4.7. Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

4.8. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки.

4.14. Пішоходам забороняється:

а) виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

б) раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід.

Особливо актуальними ці вимоги є в умовах обмеженої видимості та в темну пору доби. Також не забувайте, що, !!! наявність світлоповертальних елементів на одязі значно підвищує безпеку дорожнього руху, оскільки таких пішоходів водій здатен помітити на значно більшій відстані, а значить, вчасно зменшити швидкість, збільшити бічний інтервал або зупинитись.

Будьте обережними, у випадку виникнення непередбачуваних ситуацій в дорозі, повідомляйте про це на оперативну лінію 102 - поліцейські завжди готові прийти вам на допомогу.

Щасливої дороги.


Відділ комунікації поліції Львівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux