Меню
Поліцейські кінологи спільно з психологами Нацполіції підтримуватимуть поранених колег та їхні родини
Опубліковано 30 вересня 2024 року о 13:22

Для реалізації проєкту правоохоронці пройшли тренінг з психологічної підтримки за принципом «рівний-рівному». Фахівці вдосконалили свої знання, а також здобули практичні навички каністерапії для надання психоемоційної підтримки поліцейським, які отримали поранення під час бойових дій чи перебували в полоні, а також для членів їхніх сімей.

Тренінг, який у Львові пройшли поліцейські кінологи з усіх регіонів України, є частиною реалізації пілотного проєкту залучення кінологів зі службовими собаками для надання психоемоційної підтримки правоохоронцям та їхнім родинам. Три дні кінологів навчали поліцейські психологи, ще два дні – фахівці з каністерапії.

Начальник відділу психологічного забезпечення Управління соціально-психологічної роботи Департаменту кадрового забезпечення Національної поліції України Ірина Гурська розповіла, що фахівці постійно відвідують бійців  у відомчих медичних закладах, а також розвивають професійні навички, аби застосовувати нові та ефективні методи психологічної підтримки:

«Інколи до повного одужання пацієнтам бракує якогось маленького поштовху. Ми помітили, що саме робота кінологів та психологів дає дуже хороший результат, коли йдеться про психоемоційну підтримку та реабілітацію. Відтак наразі ми активно напрацьовуємо теоретичний та практичний матеріал, аби надалі застосовувати метод каністерапії більш широко, а також закріпити нововведення на законодавчому рівні».

В умовах воєнного стану все більше людей потребують психологічної допомоги, зокрема вимушені переселенці, люди, які отримали поранення під час ворожих обстрілів чи в бойових діях, ті, хто чекає рідних з полону та ті, хто з полону повернувся. Це так само стосується поліцейських та їхніх родин.

Тренерка з каністерапії та керівник шкіл соціальної кінології та реабілітації Олександра Береговенко поділилась з правоохоронцями своїм практичним досвідом роботи з військовими, які перебували в критичних станах:

«Каністерапія – це психологічна реабілітація людей за допомогою спеціально навчених собак. Ця терапія працює дуже добре, її результативність в рази вища за будь-який інший метод. Собака може бути діагностом, допомогти розв'язати проблеми соціалізації та довіри. Тому наше завдання – зробити так, щоб впровадження цього проєкту відбулося якнайшвидше». 

Під час тренінгу кінологи отримали знання з основ психології, ознайомилися з досвідом надання психоемоційної підтримки з залученням службових собак, а також відпрацювали алгоритми спільних дій кінологів з психологами. 

На завершення навчання тренери вручили правоохоронцям відповідні сертифікати. Надалі поліцейські психологи та кінологи зі своїми чотирилапими помічниками надаватимуть кваліфіковану психоемоційну підтримку своїм колегам.

Пілотний проєкт залучення кінологів зі службовими собаками для надання психоемоційної підтримки правоохоронцям та їхнім родинам запроваджено за підтримки Міністра внутрішніх справ України та Голови Національної поліції України.




Відділ комунікації поліції Львівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux