Меню
Поліцейські Львівщини долучилися до проєкту щодо протидії домашньому насильству стосовно осіб похилого віку
Опубліковано 04 серпня 2023 року о 15:21

 Сьогодні, 4 серпня, у Львові стартувала інформаційна кампанія «Міжвідомча співпраця у сфері протидії домашнього насильства щодо осіб літнього віку», організована Консультативною місією Європейського Союзу (КМЄС) в Україні спільно з Регіональним центром із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. 

У заході взяли участь співробітники поліції Львівщини, Управління патрульної поліції у Львівській області, представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини, працівники центрів із надання правової допомоги та громадських організацій, що надають допомогу жертвам домашнього насильства.

Учасники зустрічі обговорили проблему домашнього насильства щодо осіб похилого віку та його види. Наприклад, до цього правопорушення відноситься не лише фізичне насильство, а й образа, приниження, ізоляція, заборона бачитися з іншими родичами, перешкоджання в отриманні лікування чи реабілітації, залишення без догляду та піклування, обмеження у доступі до власних коштів тощо. Ці явища дуже часто замовчуються потерпілими.

«За 6 місяців цього року до поліції Львівщини надійшло 8500 звернень з приводу домашнього насильства, у 1200 з яких жертвами були особи старше 60 років. Але при цьому ця категорія населення найменше обізнана, куди звертатися та де отримати допомогу в таких випадках. Часто літні люди, особливо у сільській місцевості, не мають доступу до Інтернету, можуть навіть не мати мобільного телефону, а тому не мають доступу до правового захисту. Тож головна мета цієї кампанії - спонукати громадян похилого віку не замовчувати цю проблему, а звертатися та отримувати необхідну допомогу», - зазначила Марта Васильківська, начальник сектору протидії домашньому насильству Львівського районного управління поліції №1.

Під час круглого столу було представлено інформаційний буклет «Хто може допомогти людині літнього віку, коли проти неї вчиняють домашнє насильство», до створення якого долучилися, зокрема, поліцейські Львівщини. У буклеті надана інформація, куди звертатися людям похилого віку, якщо вони стали жертвами домашнього насильства. У подальшому буклет роздаватимуть громадянам у центрах надання правової допомоги, соціальних службах, бібліотеках, поліклініках, селищних радах тощо.

Правоохоронці вкотре закликають: якщо ви стали жертвою домашнього насильства або знаєте про такі випадки стосовно своїх родичів чи знайомих, не мовчіть, а звертайтеся до поліції на оперативну лінію 102. Крім того, ви можете звернутися на безоплатну цілодобову Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства за номером 116-123 (з мобільного) чи 0 800 500 335 (із стаціонарного) чи на урядову гарячу лінію з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі за номером 15-47.

Не дозволяйте порушувати свої права в буд-якому віці!

Відділ комунікації поліції Львівської області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux