Меню
Поліцейські Львівщини застерігають: відпочиваючи на природі, не розпалюйте вогонь!
Опубліковано 10 червня 2021 року о 11:43

Влітку зростає небезпека виникнення лісових та польових пожеж – як через високу температуру повітря, так і через розпалювання вогню відпочивальниками, які виїхали на пікнік до лісу чи озера. Цим ви не лише завдаєте шкоду довкіллю, але й піддаєте небезпеці життя та здоров’я - як власне, так і оточуючих. Тож правоохоронці закликають: не допускайте виникнення та розповсюдження пожеж!

Поліцейські нагадують, що за такі дії передбачена адміністративна, а в деяких випадках і кримінальна відповідальність. Так, згідно  ст.77 (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) Кодексу України про адміністративні правопорушення, розпалювання вогню у лісі тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі, громадянам доведеться сплатити штраф у розмірі від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадовим особа - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, за самовільне випалювання рослинності або її залишків, згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено накладання штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У деяких випадках розпалювання вогню підпадає під кримінальну відповідальність. Так, згідно ст.245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження лісових масивів вогнем передбачено покарання - штраф від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, вони караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Тож поліцейські закликають громадян: не розпалюйте вогонь у лісі, захищайте довкілля та бережіть життя!

Відділ комунікації поліції Львівської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux