Меню
Поліцейські спільно з рятувальниками провели школярам урок з мінної безпеки
Опубліковано 27 січня 2022 року о 18:45

Сьогодні, 27 січня, в одній зі столичних шкіл ювенальні поліцейські та вибухотехніки Національної поліції України спільно з рятувальниками ДСНС провели Всеукраїнський інтерактивний урок з мінної безпеки «Все у твоїх руках». На інструктажі досвідчені спеціалісти профільних служб розповіли, як діяти в разі знаходження підозрілих та вибухонебезпечних знахідок та реагувати на повідомлення про замінування.

Пізнавальний захід провели на базі київського навчально-виховного комплексу №209 «Сузір’я». Під час відкритого уроку працівники служб системи МВС продемонстрували презентаційні відеоролики, в якому можна завантажити за QR-кодом інформаційну пам’ятку щодо алгоритму дій при виявленні вибухонебезпечного або підозрілого предмета.

  Окрім того, правоохоронці розповіли, чим відрізняються робота рятувальників ДСНС та вибухотехніків Національної поліції України. А також наочно продемонстрували окремі зразки техніки, спорядження та спецзасобів, що використовуються у службовій діяльності поліцейських та рятувальників.

 Олександр Щербин, старший інспектор-вибухотехнік вибухотехнічного управління Нацполіції, розповів учням про небезпеку підозрілих предметів, які можуть маскуватися під звичні предмети побуту або іграшки, а також повідомили, як необхідно діяти в екстремальних обставинах.

«Що робити, якщо ми бачимо вибухонебезпечний предмет? Це можуть бути як штатні боєприпаси, так і саморобні вибухові пристрої, на яких ми зупинимося. Тому, в першу чергу запам’ятовуємо: якщо ми бачимо предмети в місцях, де вони не повинні знаходитися — ми їх не чіпаємо. Повідомляємо про це дорослим,  а вони - в поліцію», - наголосив вибухотехнік Нацполіції Олександр Щербин.

За словами фахівця, найбільш небезпечні предмети – це саморобні пристрої. Вони можуть здетонувати від зовнішніх факторів і маскуються під звичними речами. Діти повинні усвідомлювати: якщо звичні речі знаходяться у незвичних місцях, як, наприклад, іграшка на транспортній зупинці, її не варто чіпати.

Юрій Цикенюк, начальник частини спеціальних робіт мобільно-рятувального центру швидкого реагування ДСНС, розповів учням про порядок дій у разі виявлення підозрілого вибухонебезпечного предмета, види мін та боєприпасів, їх дію та відстань ураження. Він зазначив, що за період проведення військових дій на Сході України від вибухонебезпечних предметів загинуло 44 дитини і 147 отримали поранення. 

«Категорично забороняється брати набої та інші вибухонебезпечні предмети у руки, кидати в полум’я, проводити з ними будь-які механічні дії. Внаслідок таких дій можна отримати осколкові поранення або смертельні ураження», - наголосив Юрій  Цикенюк.

Головний інспектор управління ювенальної превенції Національної поліції України Ірина Матвійчук нагадала дітям про відповідальність за неправдиві повідомлення про замінування.

«Інформація вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 259 - це завідомо неправдиве повідомлення про небезпеку громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності та передбачає відповідальність позбавлення волі від двох до шести років. Відповідальність настає з 16 років, але якщо такі діяння скоїла дитина, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, до адміністративної відповідальності притягаються її батьки. На них накладається штраф від 1700 до 5100 гривень», - зазначила Ірина Матвійчук

Начальник Управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик розповіла, що організовані заходи спрямовані на підвищення обізнаності дітей та їх батьків про правила реагування на повідомлення про замінування. 

«Ми просто на прикладі однієї школи хотіли пояснити, які алгоритми потрібно застосовувати дітям, вчителям, батькам і, власне, за якими механізмами діють поліцейські, які безпосередньо виїздять і перевіряють навчальні заклади. На щастя, жодне таке повідомлення про замінування не підтвердилося, але це не означає, що поліція, яка залучається до огляду цих об’єктів, втрачає пильність і ставиться до цієї роботи неналежним чином. На кожне таке повідомлення виїздять усі профільні служби, і кожен поліцейський, який залучений, розуміє, що на кону стоїть життя і здоров’я дітей», - розповіла керівник пресслужби Нацполіції.  

За словами начальника Управління комунікації Нацполіції, найголовніше у екстремальних ситуаціях   — зберігати спокій і не панікувати. 

«Треба чітко розуміти: адміністрація навчального закладу відповідає за евакуацію діток. Після цього керівництво навчального закладу доповідає співробітникам поліції, які виїхали на повідомлення про замінування, про те, що школа евакуйована.  Тільки після цього профільні служби заходять і починають огляд об’єкта. Тож  практика проведення таких заходів буде поширена в інші регіони», - підсумувала Оксана Блищик.
Під час уроку-тренінгу правоохоронці разом зі школярами відпрацювали порядок дій при евакуації у випадку загрози замінування. Школярі продемонстрували високу підготовку та чітке виконання всіх поставлених завдань.

Директор навчально-виховного комплексу №209 "Сузір'я" Олена Ліфінцева зазначила, що учні знають, як швидко збиратися, шляхи евакуації, знають чиї команди виконувати.

«Я задоволена, що ми добре спрацювали, для нас це не було несподіванкою. Ми протягом багатьох років проводимо такі навчання і тренувальні евакуації», – повідомила Олена Ліфінцева.

 

Управління комунікації
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux