Меню
У МВС презентували інтерактивну мапу допомоги жертвам домашнього насильства
Опубліковано 17 червня 2021 року о 09:24

На офіційному сайті МВС України створено окремий розділ, присвячений темі запобігання та протидії домашньому насильству. Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час брифінгу за участі керівництва Нацполіції та міжнародних партнерів МВС. 

«З початком пандемії МВС взяло курс на оновлення інструментів та впровадження інноваційних рішень в сфері запобігання та протидії домашньому насильству, що є запитом сучасного суспільства. Ми не зупиняємось і рухаємось далі. Сьогодні ми маємо чудову нагоду презентувати інтерактивну мапу допомоги та окремий розділ на оновленому сайті МВС. Він повністю присвячений темі запобігання та протидії домашньому насильству, розроблений та створений за підтримки КМЄС», - повідомила заступниця міністра. 

Мапа акумулює всю необхідну інформацію про служби, які можуть бути корисними у випадку домашнього насильства. Вона також інтерактивна. Людина, яка буде користуватись цим сервісом зможе прокласти найбільш оптимальний та зручний маршрут, дізнатись графік роботи і контактний телефон необхідного закладу допомоги.

«На цьому ми не зупиняємось і робимо рішучі кроки задля того, щоб саме словосполучення «домашнє насильство» залишилось в минулому, а будь-які його прояви в суспільстві вважались не тільки неприпустимими, але й ганебними», - заявила Катерина Павліченко. 

Наступними кроками МВС та НПУ стануть випуск окремого додатку для постраждалих від домашнього насильства; оновлення чат-боту, яке надасть можливість викликати поліцію за допомогою текстових повідомлень з месенджера; впровадження електронних засобів моніторингу, які одягатимуться кривднику відповідно до рішення суду та забезпечуватимуть відслідковування його пересування. 

«Хочемо, щоб кожна людина, яка страждає від домашнього насильства або є його свідком, повідомляла про це в поліцію. Ми вдосконалюємо механізми реагування, у кожному місті повинен бути підрозділ або уповноважений поліцейський, який оперативно надасть допомогу», - наголосив заступник глави Національної поліції – начальник патрульної поліції Олександр Фацевич. 

Він також розповів про практичну частину розвитку НПУ щодо протидії домашньому насильству.

«За 5 місяців цього року до поліції надійшло понад 75 тисяч заяв та повідомлень про факти вчинення домашнього насильства. Кількість звернень зростає, це свідчить про збільшення довіри до поліції, а також зумовлено карантинними обмеженнями, за яких жертва більше часу проводить з кривдником. Складено 61 тисячу протоколів і притягнуто до відповідальності  45 тисяч осіб, повторно - більше 6 тисяч кривдників. За цей період відкрито 1780 кримінальних проваджень. Поліцейськими складено 19 тисяч термінових заборонних приписів», - зазначив Олександр Фацевич. 

Заступник глави Нацполіції також поінформував про роботу спеціалізованих груп протидії домашньому насильству: «У 2017 році разом з нашими партнерами ми почали створювати спеціалізовані групи протидії домашньому насильству. У 2019 році запущено 45 таких груп в 27 містах. У січні цього року в ході реформування територіальних органів НПУ ми провели територіальні зміни і створили 29 штатних секторів протидії домашньому насильству, а також почали роботу над створенням додаткових позаштатних груп в містечках та населених пунктах». 

Наразі функціонують 84 групи протидії домашньому насильству в 60 містах. Упродовж 2021 року здійснено понад 37 тисяч виїздів, у ході яких виявлено 15 800 постраждалих, винесено більше 7 тисяч приписів, складено 12 тисяч адміністративних протоколів, відкрито 767 кримінальних проваджень.

Заступник глави Консультативної місії ЄС Фредрік Веслау високо відзначив вжиті Нацполіцією зусилля щодо розбудови спроможностей персоналу у питанні запобігання та реагування на домашнє насильство, а також створення відповідних підрозділів в усіх областях країни. 

«За останні роки Україна вжила дуже рішучих кроків для ефективного реагування та запобігання домашньому насильству. Ми раді, що наші спільні зусилля призвели до таких результатів. Такі інноваційні ідеї допомагають долати проблему. Ми готові надавати свою подальшу підтримку в цьому напрямку», - сказав він. 

Своєю чергою представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Павло Замостян відзначив, що за останні роки МВС та НПУ вдалося створити дієву систему реагування та попередження насильства. За його словами, свідченням цього є зростання звернень до поліції. 

Нагадаємо, МВС вже розпочало вивчення можливостей запровадження електронних засобів контролю, які б відстежували виконання кривдником обмежувальних заходів.

Департамент комунікації МВС України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux