Меню
ЗМІ про нас. Голова української поліції: “Рівень злочинності знижується, грабіжники взаємодіють з ворогом за пару рублів”
Опубліковано 17 червня 2022 року о 10:32

Про специфіку поліцейської служби в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну розповів Голова Нацполіції Ігор Клименко в інтерв’ю виданню ADNKronos (Італія).

“Бути поліцейським під час війни — це продовжувати протидіяти злочинності, але з більшими силами, необхідними для стримання злочинів, які вчиняють окупанти й наші старі знайомі, готові продатися ворогу за пару рублів, взаємодіючи з ними і грабуючи зруйновані будинки цивільних.” - в інтерв’ю з Аднкронос Ігор Клименко, голова Національної поліції України.

alternate text


“І не лише це. Поліцейські, які знаходяться на лінії зіткнення, щодня намагаються допомогти місцевим мешканцям евакуюватися. Під майже постійними обстрілами вони добираються до поранених, нажаханих людей та вивозять їх у безпечне місце. А тим, хто з різних причин відмовляється покидати свої домівки, привозять найнеобхідніше – їжу та воду. Для таких і інших ситуацій ми створили групу з числа поліцейського, медика та рятувальника, яка працює у Донецькій області.  Українці назвали цей екіпаж “Білий Янгол”. Лише ця одна автівка змогла вивезти понад 800 людей з-під обстрілів.”

Звісно, - підкреслює Клименко, - на нашій відповідальності знаходиться утримання криміногенної ситуації в країні. Ми слідкуємо за тим, аби не було розгулу криміналітету й ніхто не зміг скористатися нинішнім станом у злочинних цілях. Адже саме поліція однією із перших прибуває на місце потрапляння ракет чи обстрілів. Збираємо докази, які в майбутньому будуть використані не лише в українських, а і в міжнародних судах”

КРИМІНОГЕННА СИТУАЦІЯ

“З початку бойових дій рівень злочинності впав на 30-40%, а в деяких областях і на 50%.  Звичайно, треба враховувати, що діє воєнний стан. Але, не зважаючи на бойові дії поліція не подає клопотань про зміну запобіжного заходу. Якщо людина, яка знаходиться під домашнім арештом втратила свій дім, то може знайти інше безпечне місце. Але є обов’язковою умовою повідомлення про своє місцезнаходження та співпраці зі слідством. “Під час війни злочинці звичайно ж не відступають від своєї діяльності, - підкреслює він, - на початку повномасштабного вторгнення вони дещо принишкли, адже як і всі, намагалися втекти від бойових дій, рятуючи життя. Але далі почали потрохи піднімати голови. Якщо крадіжки, грабежі чи розбої були їхнім хлібом до війни, то цим вони й продовжать заробляти”

“Але є ще один фактор, який діє не на нашу користь: Злочинці, які в мирний час жили завдяки своїм діянням, скоюючи розбої чи крадіжки, сьогодні, щоб збагатитись можуть взаємодіяти з ворогом стаючи диверсантами, або колаборантами. Виконують завдання агресора, щоб отримати «пару рублів». Таку групу під головуванням кримінального авторитету ми затримали на Київщині. Також відомі випадки переходу на бік окупантів представників криміналітету у Харківській та Донецькій областях. Навпаки ж не зафіксовано випадків, коли особа, що звільнялася з-під варти задля захисту держави, скоїла новий злочин.   Але в будь-якому разі наголошую, що той, хто скоїв злочин, нестиме відповідальність — воєнний стан не скасовує Кримінальний кодекс України”.

СПЕЦІАЛЬНА ГРУПА ДЛЯ РОБОТИ НАД ЗЛОЧИНАМИ ЗГВАЛТУВАНЬ

“Робоча група була створена якраз для роботи над заявами, які ми отримали від жінок - жертв насильства. Більшість з цих злочинів ми виявляємо під час відпрацювання звільнених населених пунктів. Поліція розпочала 17 кримінальних проваджень за фактами зґвалтувань військовими рф, - пояснює Аднкронос голова Національної поліції України Клименко, - більша частина з них вже передана на подальше розслідування до СБУ, оскільки ці злочини документуються в рамках статті щодо порушення законів і звичаїв війни. Підслідність цієї статті визначена саме за Службою безпеки. Але ми також реєструємо ці злочини, фіксуємо, збираємо доказову базу та передаємо потім матеріали колегам”.

“На сьогодні великий обсяг роботи займають розслідування воєнних злочинів.  Поліція вже розпочала понад 17 тисяч кримінальних проваджень за цими фактами. понад 160 осіб – військовослужбовців рф та їх пособників було затримано. Ще більше 300 отримали повідомлення про підозру, в тому числі заочно. Ми напрацювали свою власну систему розслідування і успішно нею користуємося. І нам вдається встановлювати особи російських військовослужбовців, які вчиняли злочини на території України. Наприклад у Київській області під час огляду одного із будинків, який обікрали окупанти, ми виявили відбитки пальців на акваріумі. Це був наш громадянин, раніше судимий, який 8 років тому перейшов на бік бойовиків так званої «ДНР». А тепер він у рядах російської окупаційної армії війною прийшов на батьківщину. Вже з нього ми розкрутили військових, які були з ним у Київській області. І загалом нам вдалося встановити, що там було щонайменше 6 батальйонно-тактичних груп десантно-штурмових полків і одна механізована бригада збройних сил рф. Ми знаємо їх всіх по іменах”.

ПИТАННЯ ЗБРОЇ

“У перші ж дні російського вторгнення було прийняте рішення видати зброю ветеранам та пенсіонерам органів внутрішніх справ, - пояснює Клименко, - це професійні люди, які розуміли, як користуватися зброєю та могли захищати країну. Трохи пізніше законотворці ухвалили законопроєкт про використання зброї цивільними для відбиття агресії росії. І я вважаю, що на той час це було правильним рішенням. Кожен хотів мати можливість захистити себе та свої сім’ї від окупантів. Зрозуміло, що потрібно провести облік зброї, встановити скільки і якої зброї є на руках у людей чи мають ці люди кримінальне минуле. З початку бойових дій лише працівники карного розшуку вилучили більше тисячі одиниць вогнепальної зброї, понад 100 гранатометів і 350 тисяч боєприпасів. У нас вже зараз є зростання на 37% злочинів, вчинених із використанням вогнепальної зброї. Чи буде їх більше? Прогнозую, що так. Тому поліція зараз працює превентивно, щоб утримати криміногенну ситуацію. 

Сильвія Манчинеллі

Повне інтерв’ю мовою оригіналу – читати ТУТ

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux